Programma van dag tot dag

 

Programma
van dag tot dag

9-daagse vakantie

U kunt ook kiezen voor een 9-daagse reis oftewel 8 nachten. U verblijft tijdens uw vakantie twee keer twee nachten op dezelfde locatie. U kunt er dan voor kiezen om het allemaal wat rustiger aan te doen, of u wandelt of fietst een leuke route in de omgeving van de accommodatie. Er zijn volop mogelijkheden, laat u inspireren door uw gastvrouw en -heer.


Belangrijke informatie

 

  • Het kan voorkomen dat niet Domaine Bonneblond, maar een van de andere genoemde accommodatie het begin- en eindpunt van het rondje vormen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid. 
  • Wegens organisatorische redenen is het niet mogelijk om op eigen initiatief een start- en eindplaats te kiezen. Bij de reispapieren ontvangt u de accommodatielijst die voor uw reis van toepassing is.  
  • In drukke periodes is het mogelijk dat door een beperkte beschikbaarheid van de deelnemende accommodaties er geen vijf maar drie bezocht worden. Dit betekent dat u in een accommodatie maximaal twee nachten verblijft. U fietst dan de ene dag van de ene naar de andere accommodatie en de volgende dag fietst u een tocht in de omgeving van de accommodatie waar u op dat moment verblijft. De ochtend erop vertrekt u weer naar de volgende accommodatie.
  • Honden zijn bij drie van de vijf accommodaties op aanvraag welkom. In de maanden juli en augustus nemen we geen honden aan.
  • NB: Reist u liever met de trein? Wij halen u, voor een vergoeding van 50 euro met veel plezier op van het station Montluçon of Vallon en Sully. We brengen u uiteraard ook op de dag van vertrek weer naar het station terug. Dit zit in de vergoeding van 50 euro inbegrepen. 

De komende dagen staan in het teken van genieten. Heerlijk wandelen of fietsen en bijzondere ontmoetingen. In deze regio bent u één met de natuur. De wandel- of fietsmogelijkheden in de Berry en de Bourbonnais zijn eindeloos. Alle tochten gaan door een prachtig glooiend coulisselandschap. Massatoerisme kennen we hier niet. Soms lijkt het zelfs alsof de tijd stil is blijven staan. Hieronder treft u voorbeeldroutes. 


Eet u vegetarisch, heeft u een dieet of voedselintolerantie of allergie? Wij houden daar graag rekening mee, u kunt dit tot een week voor aankomst aan ons doorgeven, zodat ook u zorgeloos mee kunt dineren


Hieronder volgt een voorbeeld van een programma van dag tot dag als u het Het Franse Pad gaat beleven. In de reispapieren (ca. 14 dagen voor vertrek) ontvangt u het adres van de accommodatie waar u de eerste dag zult overnachten. Er zijn 5 accommodaties die bij Het Franse Pad aangesloten zijn, de reis wordt ingedeeld op basis van beschikbaarheid van de locaties. Ter plaatse ontvangt u iedere ochtend de route die u die dag gaat wandelen.  


We verstrekken duidelijke routes en geven u, voor onderweg, een lunchpakket mee.


De routes kunt u op papier verkrijgen of downloaden via onze eigen route-app. Sinds 2023 is het mogelijk om onze app te downloaden via Google Play of de App Store. U ontvangt, op uw startadres, een QR code om de app en de routes te bekijken en te downloaden. Lees hier meer over onze route-app.

Dagprogramma wandelvakantie
De wandeltochten zijn ongeveer 15 - 20 kilometer per dag, maar u kunt ook een eindje op weg geholpen worden wanneer u ervoor kiest om minder lang onderweg te zijn. Wees goed voorbereid en neem goede wandelschoenen, fijne wandelsokken (ingelopen), wandelkleding en eventueel regenkleding mee.


DAG 1


Op eigen gelegenheid reist u af naar Domaine Bonneblond waar u vanaf 16.00 gastvrij door Helen en Willem wordt ontvangen met een welkomstdrankje.
Tussen 19.00 en 19.30 gaat u aan tafel en kunt u genieten van een smakelijk driegangenmenu wat in Frankrijk table d’hôte heet.


Voor het slapen gaan, kunt u na een prachtige zonsondergang de heldere sterrenhemel bewonderen, zelfs de Melkweg is zichtbaar! In een van onze sfeervolle comfortabele kamers of studio's is het fijn slapen en staat u morgen goed uitgerust op.


DAG 2
Naar La Joyeuse (ca 19.5 km)


Vandaag de eerste etappe van uw wandelvakantie. Eerst maar eens rustig wakker worden en met het ontbijt een goede bodem leggen voor de actieve dag die voor u ligt. Uw lunchpakket maakt u vanaf de ontbijttafel, er is fruit en lekkere versnaperingen voor onderweg om de energie weer op peil te brengen. Iedere ochtend bij het ontbijt ontvangt u een duidelijke uitgebreide routebeschrijving met routekaarten of de route in gpx.


Nadat Helen en Willem u een eindje met de auto op weg gebracht hebben loopt u via de wandelpaden van de GR 41 en de paden van Sur Les Pas de Maître Sonneurs zuidwaarts. Vandaag wandelt u door de ongerepte natuur en zult u waarschijnlijk bijna niemand onderweg tegenkomen. De hectiek van het dagelijks leven glijdt zo van u af!


Deze streek staat bekend om zijn graanvelden, afgewisseld met zonnebloemen en het knalgele koolzaad, ieder seizoen heeft zijn charme in dit nog niet echt door toerisme ontdekt gebied. De vergezichten zijn adembenemend en de heggen die de weilanden omzomen zijn typerend voor het coulisselandschap van de Berry.


Het bruggetje, met onder u het kabbelende water van de rivier de La Joyeuse, is een fijne plek om uw lunchpakket te nuttigen of even pootje te baden.


Aan het eind van de middag komt u aan bij Marjan en Wiebe van Chambres d'hôtes La Joyeuse.


En uw bagage? Die staat al klaar in uw kamer, dat is toch echt genieten met een grote G, u hoeft alleen maar te wandelen en wij zorgen voor de rest! Ook vanavond schuift u weer lekker aan om een vorkje mee te prikken.

 

DAG 3
Naar Gîte Puur Berry (ca  17.5 km)

 

Vandaag de tweede etappe van uw wandelvakantie.

Goed uitgerust gaat u nadat u uitgezwaaid bent door Marjan en Wiebe op weg naar uw volgende slaapplaats bij Gîte Puur Berry.

Préveranges waar u vannacht geslapen heeft is een echte wandelstad. De stad heeft ongeveer 100 km aan wandelpaden en er zijn 2 wandelroutes uitgezet over holle wegen, langs heggen en beekjes.

Via romantische wandelpaden en door het waterrijke landschap onder het dorp Saint-Marien loopt u naar het hoogste punt van het departement Cher op maar liefst 504 meter hoogte.

Een prachtige plek om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Nog even de beentjes laten bewegen en over een paar kilometer staan Judith en Paul u met een heerlijk drankje en borrelplankje op u te wachten. 

En uw bagage? Die staat gewoon al klaar in de gîte.

 

DAG 4

Naar La Cour d’Enchère (ca 15.7 km)

 

Na een goed ontbijt en een lekker lunchpakket te hebben ingepakt, trekt u de wandelschoenen weer aan en gaat u op pad naar uw volgende overnachtingsadres: La Cour d’Enchère.

 

Al snel doorkruist u een bos waar veel wild leeft waaronder vossen, reeën en wilde zwijnen. U kunt precies zien waar hun looproute het bos uitgaat.
Niet veel verder komt u op het hoogste punt van de streek en het departement de Cher aan, le Magnoux gelegen op 504 m. hoogte. Achter de watertoren is een mooi uitkijkpunt met oriëntatietafel, bij goed weer kunt u zelfs de Puy de Dôme zien!


Via slingerende weggetjes, een oude spoortunnel, langs meertjes en beekjes, wandelt door verstilde dorpjes en gehuchten waar het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. 

Onderweg de mooiste picknickplekjes om in alle rust van uw kopje koffie, die wij iedere ochtend in een thermosfles meegeven, of van uw lunch te genieten.


Nadat u enkele oude wasplaatsen gepasseerd bent, loopt u het  departement Allier in. De rivier de Arnon zult u meerdere keren tijdens uw wandelvakantie tegenkomen, ze kronkelt net zoals de rivier de La Joyeuse en de rivier de Indre door dit gebied.

 

In de loop van de middag arriveert u bij La cour d’Enchère alwaar Ron en Ellen uw gastheer en gastvrouw u hartelijk welkom heten met een lekker drankje en in de avond een smakelijk driegangenmenu.

  

DAG 5

Naar Le Chant-Hibou. (ca  20.5 km)

 

Uw dag begint de dag met een heerlijk ontbijt en vers brood. Daarna pakt u uw koffertje weer in en gaat u met een goedgevulde rugzak op pad naar Le Chant-Hibou.


Met de routebeschrijving, bijbehorende kaarten of gpx route start u uw wandeling direct vanaf het terrein van Ellen en Ron. Binnen no-time komt u op wandelpaden terecht die afwisselend door bos en langs weilanden gaan met prachtige vergezichten en koeien die u nieuwsgierig aankijken.

 

U passeert het dorpje Chambérat, bekend om zijn bijzondere kaas met eigen feestdag. Verderop doorkruist u de vallei van de Meuzelle, een beschermd natuurgebied, richting het dorp Chapelaude. In Chapelaude tref je een terrasje vlak bij de kerk, een drogist en een bakker. Dit is tevens het eindpunt van je wandeling van 20 km.

 

Nadat u Irene en Ton gebeld heeft wordt u opgehaald door Irene of Ton voor een gastvrij onthaal en een heerlijke maaltijd bij hun thuis op Le Chant-Hibou. 

 

DAG 6 

Naar Domaine Bonneblond (ca 21 km)

 

Vandaag de allerlaatste etappe van uw ‘Het Franse Pad avontuur’ en na het ontbijt, met het rijk gevulde lunchpakket in de rugzak, op weg naar Helen en Willem op Domaine Bonneblond. 


Al snel als u de poort uit bent gelopen bij Irene en Ton, wandelt u langs de rand van het bos van Audes, waar veel reeën te spotten zijn, richting de ruïne en het chateau de la Crête.

Over bospaden, karresporen en landweggetjes en soms stukjes verharde weg komt u onderweg langs het Chateau de la Bouchatte, wat na het zien van het chateau de la Crête is Bouchatte meer een landhuis lijkt.


Tijdens een wat langer stuk over verharde weggetjes gelopen te hebben, de kilometers schieten wel snel zo onder je voeten door, geniet je van prachtige vergezichten.


Opeens sla je linksaf een pad in en sta je even verderop op een heuvel van de kapel van Sainte-Agathe met een schitterend uitzicht. Op een heldere dag is het zicht wel 100 kilometer en kun je net zoals tijdens de tweede wandeldag de Puy de Dome zien liggen. Een bijzondere plek om wat uit te rusten, te drinken en een versnapering te nemen uit uw rugzak. Het is vanaf de kapel nog 10 kilometer stappen naar Domaine Bonneblond, dus geniet nog maar even met volle teugen van het laatste stukje van uw wandelvakantie.


Helen en Willem ontvangen je wederom met een welkomstdrankje, in de avond een driegangenmaaltijd en horen heel graag hoe jullie het gehad hebben!

 

 

DAG 7

 

Na het ontbijt, zit het er op, u kunt hopelijk op een fantastische week terug kijken en keert u op eigen gelegenheid weer huiswaarts. U mag uiteraard nog een lunchpakket voor onderweg maken zoals u de afgelopen dagen gewend bent geweest. Au revoir!

 

Dagprogramma fietsvakantie
De fietsroutes zijn tussen de 46 en de 60 kilometer per dag. Wees goed voorbereid en neem een goede fiets mee of een e-bike met middenmotor en sterke accu, fietskleding en eventueel regenkleding mee.


DAG 1


Op eigen gelegenheid reist u af naar Domaine Bonneblond waar u vanaf 16.00 gastvrij door Helen en Willem wordt ontvangen met een welkomstdrankje.
Tussen 19.00 en 19.30 gaat u aan tafel en kunt u genieten van een smakelijk driegangenmenu wat in Frankrijk table d’hôte heet. Eet u vegetarisch, heeft u een dieet of voedsel-intolerantie of allergie? Wij houden daar graag rekening mee, u kunt dit tot een week voor aankomst aan ons doorgeven, zodat ook u zorgeloos mee kunt dineren.Voor het slapen gaan, kunt u na een prachtige zonsondergang de heldere sterrenhemel bewonderen, zelfs de Melkweg is zichtbaar! In een van onze sfeervolle comfortabele kamers of studio's is het fijn slapen en staat u morgen goed uitgerust op.

DAG 2
Naar La Joyeuse (ca  55 km)

Vandaag de eerste etappe van uw fietsvakantie. Eerst maar eens rustig wakker worden en met het ontbijt een goede bodem leggen voor de actieve dag die voor u ligt. Uw lunchpakket maakt u vanaf de ontbijttafel, er is fruit en lekkere versnaperingen voor onderweg om de energie weer op peil te brengen. Iedere ochtend bij het ontbijt ontvangt u een duidelijke uitgebreide routebeschrijving met routekaarten of de route in gpx.


Nadat Helen en Willem u hebben uitgezwaaid fietst u door een streek die bekend om zijn graanvelden, afgewisseld met zonnebloemen en het knalgele koolzaad; ieder seizoen heeft zijn charme in dit nog niet echt door toeristen ontdekt gebied. De koeien, die in de met heggen omzoomde weilanden staan,  staren u na alsof ze nog nooit fietsers gezien hebben.

Het kleine stadje Culan staat bekend om zijn middeleeuwse brug en het majestueuze kasteel waar Jeanne d’Arc en later Chopin met zijn geliefde George Sand geslapen hebben. U waant zich een moment in de Middeleeuwen. Een fijn moment om een kopje koffie te drinken op de brug met uitzicht op het kasteel of even bij de huisbakker van Helen en Willem (Raymond van Le Pain Gourmand, gelegen naast de Spar) een appetijtelijke eclair kopen misschien?

 

Via rustige wegen en dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, doorkruist u het coulisselandschap van de Berry, naar Marjan en Wiebe van Chambres d'Hôtes La Joyeuse.


En uw bagage? Die staat al klaar in de gîte, dat is toch echt genieten met een grote G, u hoeft alleen maar te fietsen en wij zorgen voor de rest! Ook vanavond schuift u weer lekker aan om een vorkje mee te prikken.


DAG 3

Naar Puur Berry (ca 59 km)


Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt en met een lekker lunchpakket gewapend stapt u op de fiets naar uw volgende accommodatieadres Gîte Puur Berry.

De regio Berry ligt aan de uitlopers van het centraal massief en dat is vandaag te merken door de vele hoogteverschillen. 

De fietstocht gaat vandaag via de dorpjes Saint-Marien, Malleret-Boussac, Cugnat, Nouzerines en Vijon. Op de fietsbeschrijving van de dag staan ook allerlei bezienswaardigheden en de leukste pekjes om te picknicken.

U trapt door drie verschillende departement namelijk de Cher, de Indre én de Creuse! Door het dorpje Malleret-boussac stroomt de petit Creuse.

Nog even flink bergaf zoeven en heten Judith en Paul u van harte welkom met een heerlijk drankje en borrelplankje en horen graag uw belevenissen van vandaag.

En uw bagage? Die staat gewoon al klaar in de gîte.


DAG 4

Naar La Cour d’Enchère (ca 46 km)


Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt en met een lekker lunchpakket gewapend stapt u op de fiets naar uw volgende accommodatieadres: La Cour d’Enchère.

Over landelijke kleine wegen gaat u op weg naar het middeleeuwse Boussac met haar indrukwekkende kasteel en een levendig dorpsplein met terrasjes en goede restaurants.

Na rondgestruind te hebben in Boussac fietst u door naar Les Pierres Jaumâtres. Hier stapt u even van de fiets om een kleine wandeling door het bos naar boven te maken waar u zich kunt verwonderen over de bijzondere granieten rotsformaties en het waanzinnige uitzicht. Aan de voet van de heuvel is een restaurant met terras met een bijzonder goede kaart.

Verderop op de route In de plaats Lavaufranche is een commanderie, daterend uit de 12e en de 15de eeuw te bezichtigen. De commanderie was de zetel van de ridders van de orde van Malta, de oudste verplegende ridderorde.

De volgende bestemming is het Plan d’eau van het dorp Treignat, waar u op warme dagen kunt afkoelen maar ook als de temperaturen minder zijn, is het een fijne plek om te pauzeren.

Nog even doortrappen naar La Cour d’Enchère waar Ellen en Ron u van harte welkom heten en (voor) u in de avond met veel plezier een heerlijke maaltijd voorschotelen.

 

  

DAG 5

Naar Le Chant-Hibou. (ca  50 km)

 

Na het ontbijt en een (technische) controle van uw fiets vertrekt u bij Ron en Ellen voor een heerlijke fietstocht van ongeveer 50 km naar uw volgende overnachtingsadres Le Chant-Hibou.

Het eerste gedeelte van de route gaat dwars door een lappendeken-achtig landschap genaamd de Bocage Bourbonnais.

U fietst even verderop naar de kapel van St Remy waar een keer per jaar een pelgrimsdienst is. Vervolgens passeert u enkele kleine gehuchtjes zoals Saint-Martinien, La Chapelle en Quinssannes. 

Op ongeveer de helft van de fietsdag nadert u de stad Montluçon. We kunnen een stadswandeling door het middeleeuwse centrum of een bezoek aan het chateau van harte aanbevelen. Montluçon is dé plaats voor een lunch of om op terrasje te zitten, de keus is aan u. Liever de voetjes van de vloer? Dan is het interactieve muziekmuseum genaamd 'Mupop' er een om te onthouden! 

U fietst de stad uit langs de rivier de Cher over het jaagpad van het Canal du Berry. Een 12 kilometer lang ‘Voie verte’ die de ene keer links en dan weer rechts van het kanaal loopt. 

Het laatste stuk van de route stijgt en u zult nog even flink op de trappers moeten staan; niet te hard want anders mist u de 12-sprong in het bos van Audes! 

Bij Le Chant-Hibou kunt u zich na het dagelijkse welkomstdrankje in een van de twee gîtes installeren of nog even lekker zwemmen in het verwarmde zwembad voordat u aan tafel gaat bij Irene en Ton.


 

DAG 6 

Naar Domaine Bonneblond (ca 52 km)

 

Vandaag de allerlaatste etappe van uw ‘Het Franse Pad avontuur’ en na het ontbijt fietst u, met het rijk gevulde lunchpakket in de fietstas, weer naar Helen en Willem op Domaine Bonneblond.

 

Het is vandaag een tocht met veel hoogteverschillen; maar eerst zoeft u de heuvel af naar het Canal du Berry op weg naar het middeleeuwse stadje Hérisson. Herrison is romantisch gelegen aan de rivier de Aumance en ademt historie uit met haar oude klokkentoren en de ruïne van het kasteel. Een perfecte plek om even koffie te drinken en mochten de terrasjes of restaurantjes gesloten zijn is dat geen enkel probleem. Iedere ochtend bij het ontbijt geven we u een thermoskan met koffie of thee en iets lekkers mee voor bij de koffie. Herrison staat ook bekend om haar maïs gestookte whisky van Monsieur Balthazar. 

Bij de golfbaan van Nassigny gaat u weer een stuk over het jaagpad van het Canal du Berry fietsen, even lekker vlak doortrappen naar Vallon en Sully, waar enkele winkeltjes te vinden zijn, een bank en een apotheek en natuurlijk het cafeetje le Damier, met een lekker terras.

Aan het eind van de middag bent u weer op uw startpunt van 5 nachten geleden gearriveerd en horen Helen en Willem heel graag uw belevenissen, onder het genot van het welkomstdrankje. En dan kunt voor de laatste keer genieten van een fijn driegangenmenu van uw Franse Pad vakantie.

 

DAG 7

 

 

Na het ontbijt, zit het er op, u kunt hopelijk op een fantastische week terug kijken en keert u op eigen gelegenheid weer huiswaarts. U mag uiteraard nog een lunchpakket voor onderweg maken zoals u de afgelopen dagen gewend bent geweest. Au revoir!