Programma
van dag tot dag

Coronaproof

op

vakantie!

De komende dagen staan in het teken van genieten. Heerlijk wandelen of fietsen en bijzondere ontmoetingen. In deze regio bent u één met de natuur. De wandel- of fietsmogelijkheden in de Berry zijn eindeloos. Alle tochten gaan door een prachtig glooiend coulisselandschap. Massatoerisme kennen we hier niet. Soms lijkt het zelfs alsof de tijd stil is blijven staan. Hieronder treft u voorbeeldroutes. 

Dagprogramma wandelvakantie


Hieronder volgt een voorbeeld van een programma van dag tot dag als u het Het Franse Pad gaat beleven. In de reispapieren (ca. 14 dagen voor vertrek) ontvangt u het adres van de accommodatie waar u de eerste dag zult overnachten. Er zijn 8 accommodaties die bij Het Franse Pad aangesloten zijn, de reis wordt ingedeeld op basis van beschikbaarheid van de locaties. Ter plaatse ontvangt u iedere ochtend de route die u die dag gaat wandelen.  


De wandeltochten zijn ongeveer 15 - 20 kilometer per dag, maar u kunt ook een eindje op weg geholpen worden wanneer u ervoor kiest om minder lang onderweg te zijn. Wees goed voorbereid en neem goede wandelschoenen, fijne wandelsokken (ingelopen) of fietskleding mee.


DAG 1

U reist op eigen gelegenheid naar Saint-Désiré. Hier wordt u vanaf 16.00 uur welkom geheten door de gastvrije Nederlanders van Domaine Bonneblond met een drankje en een lekker 3-gangendiner.

DAG 2

Naar Gîte Puur Berry (ca. 20 km). Na een goed ontbijt is het tijd voor de eerste wandeltocht. Het landschap is glooiend. U vindt hier tientallen beken en riviertjes. Weilanden worden omzoomd door oude heggen en houtwallen. In het voorjaar bloeien er hyacinten, orchideeën en seringen. Geniet van de heerlijke geuren terwijl u wandelt. Door St. Eloy d’Allier wandelt u richting Préveranges. Geniet onderweg van uw lunchpakket. Langs imposante rotsen en via het bruggetje over de rivier Arnon richting Saint-Palais. Pakt u hier een lekker glas wijn op het terras en bewonder de 12e-eeuwse kerk met glas-in-loodramen. Via de bossen komt u aan bij Gîte Puur Berry. Wellicht spot u een vos, ree of wild-zwijn?


DAG 3

Naar Gîte Les 2 Tulipes (ca. 17 km). Al snel na het verlaten van Gîtes Puur Berry
wandelt u het bos in. Na wat dalen en klimmen en het oversteken van het riviertje de Indre, vangt u bij het verlaten van het bos een glimp van het Kasteel van Courcelle op. Hierna heeft u de keuze voor een klein uitstapje (ca. 1,5 km extra) naar de bron La Fontaine de St. Loup. Het verhaal gaat dat, als men drinkt uit deze bron, men geen angst meer zou kennen. Door een bosrijke omgeving gaat de route verder naar Vijon, een leuk dorp met een klein kruidenierszaakje. Vlak bij de kerk is er een veldje met picknicktafels, waar u even kunt uitrusten, lunchen en genieten van het uitzicht. Château du Puy is het laatste culturele hoogtepunt van vandaag, voordat u bij de gîte van Fransje en Frédéric arriveert.


DAG 4

Naar Domaine Pouzoult (ca. 17 km). De wandelroute van vandaag voert voor een groot deel over wandelpaden, ver weg van de doorgaande wegen, maar wel langs en door prachtige natuur! In het begin van de route komt u langs twee kapellen: als eerste een oude middeleeuwse kapel, die gebouwd is met de natuursteen uit deze omgeving (het graniet) en die bijzondere bouwkundige elementen laat zien. Als tweede een kleinere kapel, dicht bij een bron die helende krachten zou bezitten. Verder is het vandaag vooral genieten van de natuur en blij zijn met de kleine cadeautjes die daarbij horen. Bijzondere bloemen langs de kant van de weg, een eekhoorn die wegschiet de boom in, herten die in de verte door een veld rennen, de holle wegen waar u af en toe doorheen loopt, de koeien die u nastaren, weidse uitzichten of een avontuurlijke oversteek over een beekje zonder brug! Tegen het einde van de route gaat de wandeling door het dorp Vigoulant, waar een heerlijk meer ligt en waar picknicktafels staan. Daarna is het nog een paar kilometer en dan bent u aangekomen bij de volgende etappe van Het Franse Pad: Domaine Pouzoult van Jeannine en Ton. U kunt hier heerlijk uitrusten en nagenieten van alle indrukken van vandaag!


DAG 5

Naar La Maison du Cerf (ca. 20 km). Vandaag leidt Het Franse pad u door bossen en zonnebloemvelden naar de chambre d’hôtes La Maison du Cerf van Lucia en Antony. De wandeling start in het dorpje Sazeray. Vanuit daar wandelt u naar Vigoulant. Hier is het goed toeven aan het meer. Vervolgens brengt de route u langs oude landbouwpercelen, omringd door oude hagen en eiken; ervaar het échte Franse boerenland!


DAG 6

Naar Domaine Bonneblond (ca. 21 km). Na het ontbijt brengt Anthony of Lucia u naar het begin van de wandeling. Deze ligt in Saint-Saturnin. Na de isterciënzerabdij Abbaye des Pierres wandelt u het bos in. Hier bewandelt u de route van de Maîtres Sonneurs, een historische roman van George Sand. Een kronkelig pad leidt u daarna langs een van de uitlopers van het meer van Sidiailles naar St. Eloy d’Allier. Hierna is het nog een klein stukje naar Domaine Bonneblond, waar Willem en Helen graag uw belevenissen van deze week horen.


DAG 7

Na het ontbijt neemt u afscheid van Willem en Helen en reist u op eigen gelegenheid huiswaarts. Au revoir!


Dagprogramma fietsvakantie


Hieronder volgt een voorbeeld van een programma van dag tot dag als u het Het Franse Pad gaat beleven. In de reispapieren (ca. 14 dagen voor vertrek) ontvangt u het adres van de accommodatie waar u de eerste dag zult overnachten. Er zijn 8 accommodaties die bij Het Franse Pad aangesloten zijn, de reis wordt ingedeeld op basis van beschikbaarheid van de locaties. Ter plaatse ontvangt u iedere ochtend de route die u die dag gaat fietsen.  


De fietstochten zijn tussen de 45 en 60 kilometer per dag. Beide tochten zijn heel goed te doen, maar wel mét wat trainingskilometers vooraf.

Voor de fietsvakantie adviseren we een e-bike* sommige stukken zijn best pittig! Zorg ervoor dat uw fiets in een tip-top conditie is.


DAG 1

U reist op eigen gelegenheid naar Saint-Désiré. Hier wordt u vanaf 16.00 uur welkom geheten door de gastvrije Nederlanders van Domaine Bonneblond met een drankje en een lekker driegangendiner.

DAG 2

Naar Gîte Puur Berry (ca. 40 of 62 km)
Na een goed ontbijt is het tijd voor de eerste fietstocht. Het landschap is glooiend. U vindt hier tientallen beekjes en riviertjes. Weilanden worden omzoomd door oude heggen en houtwallen. In het voorjaar bloeien er hyacinten, orchideeën en seringen. Geniet van de heerlijke geuren terwijl u fietst.  Geniet onderweg van uw lunchpakketje. Via Préveranges fietst u naar Gîte Puur Berry in La Ville aux Moines.


DAG 3

Naar Gîte Les 2 Tulipes (ca. 51 km)
Al snel na het verlaten van Gîte Puur Berry komt u langs de bron van de rivier de Indre. Via Chaillot en Sugère leidt de route naar Boussac. Het is een levendige stad met een gezellig plein, diverse winkeltjes, terrassen en restaurants. Kijk op uw gemak even rond, het is zeker de moeite waard! Waar ook zeker even de fiets voor aan de kant moet, is het plaatselijke kasteel. De ligging van het kasteel van Boussac is indrukwekkend, op een rotsachtige kam boven het dal van de Creuse. Het kasteel heeft een veelbewogen geschiedenis. Het is gebouwd in de 12e eeuw, stuk geschoten tijdens de 100-jarige oorlog, herbouwd, versterkt en verfraaid, tot het tijdens de revolutie is geplunderd en aan zijn lot is overgelaten. De schrijfster George Sand, vriendin van Fréderic Chopin, heeft er gewoond en haar roman ́Jeanne ́ speelt zich hier af. Zij ontdekte ook de beroemde tapijten van de ́Dame en de Eenhoorn ́ (La Dame à la Licorne). Eenmaal weer op de pedalen fietst u over (onverharde) paden naar de oude watermolen van Fréteix en de abdij van Prébenoit. Op beide plekjes is het heerlijk picknicken en genieten van de rust en de natuur. In de laatste kilometers pakt u nog het typisch Franse dorp La Cellette mee. Genietend op een terrasje op het plein, kijk dan ook even óver het muurtje dat aan het plein grenst. Een verrassend uitzicht, niet waar?

DAG 4

Naar Domaine Pouzoult (ca. 45 km)
Tijdens deze fietstocht ontdekt u vrij snel de kleine culturele cadeautjes van de dorpjes La Cellette en Mortroux. Alhoewel vele dorpjes slapende lijken, is er nog genoeg te beleven. Vele fanatieke coureurs van de Tour de France gingen u voor in het dorp La Forêt du Temple. U kunt dit dorp, met zijn opmerkelijke oorlogsmonument, gelukkig in een rustiger tempo passeren. De voormalige steengroeve genaamd Parc Les Parelles is na het stilleggen van de werkzaamheden helemaal opgegaan in de natuur, waardoor het een bijna magische plek is geworden. Via de dorpen Crevant en Pouligny-Notre-Dame fietst u door het dorp Sainte-Sévère-sur-Indre wat in 1947 zelfs het decor was van een beroemde film! Iets ten zuiden van Sainte-Sévère-sur-Indre zullen Jeannine en Ton u hartelijk welkom heten en kunt u de belevenissen van de dag onder het genot van een drankje de revue laten passeren.


DAG 5

Naar La Maison du Cerf (ca. 45 km)
Na een stevig ontbijt en met uw lunchpakket in uw tas bent u klaar om weer een stukje van de Berry te gaan ontdekken. Misschien even een kaarsje aansteken in het kapelletje van Vaudouan? Dit kleine gehucht is het Lourdes voor de Berry, waar nog steeds vele pelgrims de weg naar weten te vinden. U trapt rustig verder en waant zich even terug naar de Middeleeuwen in Montlevic, waar zelfs een Nederlander jarenlang ’geschiedenis’ schreef. Net buiten Urciers kunt u de Chambre d’hôtes van Lucia vinden en kunt u de dag heerlijk afsluiten en zich opmaken voor de laatste fietsdag die u morgen gaat beleven.


DAG 6

Naar Domaine Bonneblond (ca. 49 km). U fietst vandaag terug naar het beginpunt: Domaine Bonneblond. U doorkruist de wijnstreek van Chateaumeillant en ziet onderweg enkele wijnboerderijen. Geniet van uw lunchpakketje aan het Meer van Sidiailles. Na het wijndomein du Chaillot en het dorpje Vesdun is het nog een klein stukje op de pedalen naar Domaine Bonneblond. Willem en Helen horen graag al uw belevenissen.


DAG 7

Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen. Op eigen gelegenheid keert u huiswaarts. Au revoir!11- of 13-daagse vakantie

U kunt ook kiezen voor een 11- of 13-daagse reis. U verblijft dan in elke accommodatie 2 of 3 nachten. U kunt er dan voor kiezen om het allemaal wat rustiger aan te doen, of u wandelt of fietst een leuke route in de omgeving van de accommodatie. Er is zijn volop mogelijkheden. Laat u inspireren door uw gastvrouw en -heer.


Belangrijke informatie

 

  • Het kan voorkomen dat niet Domaine Bonneblond, maar een van de andere genoemde accommodatie het begin- en eindpunt van het rondje vormen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid.
  • Wegens organisatorische redenen is het niet mogelijk om op eigen initiatief een start- en eindplaats te kiezen. Bij de reispapieren ontvangt u de accommodatielijst die voor uw reis van toepassing is.  
  • In drukke periodes is het mogelijk dat door een beperkte beschikbaarheid van de deelnemende accommodaties er geen vijf maar drie of vier accommodaties bezocht worden. Dit betekent dat u in een accommodatie maximaal twee nachten verblijft*. U fietst dan de ene dag van de ene naar de andere accommodatie en de volgende dag fietst u een tocht in de omgeving van de accommodatie waar u op dat moment verblijft. De ochtend er op vertrekt u weer naar de volgende accommodatie.